Sűrű évtized volt a kilencvenes évek, mely a közmegegyezés szerint 1989-ben köszöntött ránk, majd a New York-i ikertornyok összeomlásával, 2001 szeptember 11-én ért véget egyetlen nap alatt. A vasfüggöny leomlása euforikus hangulatban, elképesztő szellemi energiákat felszabadítva érte a Keleti Blokkot, benne Magyarországot. A TechnoCool Electronic Beats és a hosszúlépés.járunk? közös belvárosi sétája a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek képzőművészetében tárlatához kapcsolódva fedezi fel, mi maradt meg Budapest szívében a kilencvenes évek ellentmondásos, de mindenképpen felejthetetlen korszakából.

Kultiplex 

Ma már csak egy tűzfalon felejtett néhány kontúrvonal, valamint egy szárnyait bontogató, repülésre képes sertés graffitije emlékeztet arra a helyre, amely sokak számára egyet jelent a kilencvenes évek pesti éjszakájával. „A Kulti” rengeteg kevés életteret kapó zenész számára lett biztos koncerthelyszín, az alternatív zene kedvelői itt találtak maguknak programot estéről estére. Az ismertebb nevek közül olyan zenekarok számítottak állandó fellépőknek, mint a Korai Öröm, az Amorf Ördögök (ők Live at Kultiplex címmel egy koncert-kislemezt is megjelentettek), a Bëlga, a Supernem vagy Sena – de külföldi előadók is rendszeresen látogattak ide. 

Tilos az Á 

A Bakony étteremből lett Tilos az Á a rendszerváltás időszakában kiszabadította az egyetemi klubok és művházak világából az addig tűrt és tiltott undergrond zenei és képzőművészeti életet. Igazi kulturális műhelyként működött a hely, amit sok más mellett Palotai Zsolt, a TÁP Színház, a Vákuum TV és a Pesti Est tevékenysége is fémjelzett. A hely érdekessége, hogy a ma Tilos a tilosként újra működő kávézó most is őrzi azt a New York-i utcákat ábrázoló hatalmas falfestményt, amit még a hőskorban egy francia képzőművész készített. 

Bahia bolt 

A Bahia és a Ciánkáli az első underground turkálók voltak Budapesten, betömve azt a piaci rést, ami miatt korábban Bécsbe, Berlinbe, vagy Amszterdamba kellett menni egy szombat esti basic ruhadarabért. A Bahia sikerének az volt a titka, hogy a tárgyak és ruhák mellé életérzést is kínált. Fénykorában a hálózatnak negyven boltja működött, de az alternatív zenei és képzőművészeti színtérben a vállalkozás részeként működő Bahia Kiadó is meghatározó volt, amely többek közt az URH, a Kontroll csoport, az Európa Kiadó, a Trabant és a Balaton albumait adta ki

Marilyn Night Club 

A kilencvenes években Budapest és Magyarország kétes hírnevet szerzett magának a világban, mint a nemzetközi pornófilm-ipar fellegvára. Nemzetközi felnőttfilm-gyártó cégek szervezték ki a komplett gyártásukat Magyarországra, ahol nem csak a szereplőket, de a stábot és a technikát is helyben verbuválták. A természetes megjelenésű szereplőket jelentő “magyar look” fogalom lett a nemzetközi pornópiacon. A Marilyn Night Club 1993-ban nyitotta meg kapuit és Budapest azon sztriptízbárjai közé tartozik, amely túlélve a kilencvenes évek hektikusan változó éveit, sőt a 2000-es évek új szeleket hozó bulikultúráját, a mai napig változatlan tulajdonossal. Semmi nem példázza jobban, hogy mennyire integráltan működik a hely a város szívében, mint hogy a helynek otthont adó társasház lakógyűléseit ugyancsak a bárban tartják.

Cha-Cha-Cha 

Megkockáztatható, hogy Kelet-Közép-Európában egyedülálló módon működött egy felejthetetlen hely a metróaluljáróban, ahol csütörtök este indult a buli és egészen vasárnap hajnalig adták egymásnak a stafétát a különféle DJ-k. Ennyire szürreális hely kevés volt a városban, ahová ráadásul nem a legfiatalabbak, inkább a késő húszas, kora harmincas korosztály járt. Talán a Kálvin téri Cha-Cha-Cha volt az a hely Kultiplex mellett, ahol szinte észrevétlenül intettünk búcsút a kilencvenes éveknek, amikor 2007 áprilisában a 4-es metró építése miatt bezárták a helyet. 

East-West Business Center 

A kilencvenes évek éles korszakhatárt jelentett a hazai építészetben és a teljes városfejlődésben, elhozva az acél-üveg-gránit biznisz, vele a plázák és irodaházak korszakát. A posztmodern ugyanolyan váratlanul tört ránk, mint a piacgazdaság, a kevés nemzetközi mércével mérve nivós épület mellett számos provinciális architektúrával „gazdagítva” a városképet. A fővárosban az East-West Business Center volt az első mozgatható belső falakkal tervezett, korszerű irodaház. A nem túl drága anyagokból felépített irodaház – és egyúttal a főváros – remek pontja lett a lifttorony a Rákóczi út és a Múzeum körút sarkán. Mindenki, aki arra járt, megnézhette, és nyitott irodaház lévén, akár be is szállhatott a három üvegfalú felvonó valamelyikébe, liftezhetett egyet és felülről nézegethette a forgalmas kereszteződés nyüzsgését. 

Ahogy a kilencvenes évek a végéhez közeledett, kezdett felnőni egy új, bulizni vágyó generáció, akiknek a nyolcvanas évekről már csak a gömbmászókák ugrottak be. A budapesti éjszakai élet szívcsakrája megváltozott, lassan kezdett előtérbe kerülni a Madách tér környéke, ahol a nyugati inspirációk mellett a magyar retrónak legalább olyan erős hatása volt. 

A kilencvenes évek végén Budapest éjszakai életében új fejezet nyílt, a ma ismert Bulinegyed első jelei ekkor kezdtek megmutatkozni a Madách tér környékén. A pusztulásukban is megkapó belvárosi épületek meglepő módon születtek újjá – ha állagukban nem is, legalább kulturális jelentőségükben. Az önkormányzati tulajdonban lévő, gyakran bontásra ítélt házakba néha teljesen, néha félillegálisan beköltöztek az alternatív valóságot kereső fiatalok, akik itt teremtették meg saját világukat, és sorra nyitották a romkocsmákat, ezzel a 2000-es évek elején teljesen újat hozva a budapesti éjszakai életbe. A  különös, semmi mással össze nem keverhető belső tereket leginkább a pénzhiány formálta és az autentikus élményeket és megfizethető szórakozást kereső nyugati turisták tették világhírűvé.  

Sétánk végállomása a Központ Szalon, ahol a korszakot megidéző DJ-szetteket hallgathatunk, február 2-án, 3-án, 9-én és 10-én 19.30 és 22.30 között. 

A séta teljes útvonala elérhető a Telekom Spots oldalon: https://telekomspots.hu/. Továbbá minden helyszínnél megtalálható egy Spots QR kód matrica, amit beolvasva, megismerhető a korszak adott helyszínre vonatkozó tájékoztatója.