A messze földön híres helyi éjszakai élet turisták tömegeit vonzza a német fővárosba, a rave kultúra már a 80-as évek óta nagyban hozzájárul Berlin kulturális időentitásához. A helyi technokultúra pedig immáron hivatalosan is felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára.

A szellemi kulturális örökség részeként való státusz társadalmi és jogi előnyökkel járhat a helyi techno szcéna számára.

  Berlinben az UNESCO világörökség részévé kívánják tenni a technot

A Rave The Planet nonprofit szervezet évek óta azért kampányolt, hogy a berlini techno végre felkerülhessen a listára. A döntés értelmében egyszerűbbé válhat a klubok nyitvatartásának szabályozása, emellett pedig könnyebben hozzáférhetnek az állami támogatásokhoz, és különböző jótékonysági finanszírozásokhoz.

„Ez egy jelentős mérföldkő az egész kultúra számára, és örömünk szavakkal kifejezhetetlen. A a techno már nem számít nische területnek, hanem önálló kulturális formává vált.” – írta közleményében a szervezet.

Claudia Roth kulturális államminiszter pedig azt hangsúlyozta, hogy,

a berlini techno kultúra olyan értékeket képvisel, mint a sokszínűség, a tisztelet és a kozmopolitizmus.”

Az UNESCO, ami az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az 1972-es világörökség egyezmény kiterjesztéseként 2003-ban fogadta el az egyezményt, aminek célja a szellemi kulturális örökségek megőrzése. Németországban jelenleg összesen 150 UNESCO kulturális örökség található, Magyarországról ennél kevesebb tétel – például a busójárás, kékfestészet, táncházmozgalom és a matyó népművészet – került fel a listára.