Zárt Facebook csoportunkban idén is szavazásra hívtuk a tagokat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy 2023-ban melyik volt a Primate.hu olvasóinak kedvenc hazai klubja, fesztiválja, valamint ki a legnépszerűbb hazai és nemzetközi dj. Minden eddiginél több szavazat érkezett, amit nagyon szépen köszönünk! Lássuk is a kategóriák szerinti végeredményt!


Az év hazai klubja

1. Fabrika (Budapest – III. kerület)
2. Turbina Kulturális Központ (Budapest – VIII. kerület)
3. A38 (Budapest – XI. kerület)

2021-ben és 2022-ben is a Turbina diadalmaskodott, idén viszont már csak a második helyre volt elég az a szavazatmennyiség, ami a három éve megnyitott klubra érkezett. A Fabrika pedig egy helyet javítva foglalta el pozícióját az élen. Bár méreteit tekintve a legkisebb szereplő mindegyik közül, azonban aki valaha is járt a harisnyagyárban, annak ez egyáltalán nem meglepő. Az apró óbudai pinceklubban megrendezett partyk hangulata a régi berlini gyárbulik, illetve foglalt házak hangulatát idézi. Ez a valóban underground életérzés pedig – legyünk őszinték – szinte teljesen kikopott a budapesti éjszakából. Az A38 immáron több, mint 20 éve őrzi stabilan helyét a budapesti kulturális színtéren. Nagy örömünkre pedig ismét egyre gyakrabban rendeznek elektronikus zenei bulikat a hajón.

Az év hazai fesztiválja

1. Alkotótábor
2. INOTA
3. DAAD Gathering

Sorozatban harmadszor végzett élen az Alkotótábor. A nógrádi hegyekben megrendezett esemény helye még úgy is betonbiztosnak tűnik, hogy az elmúlt években szemmel láthatóan kisebb generációváltás zajlott le a az odalátogatók körében. Idén új szereplő jelent meg a listán. Az INOTA Fesztivál a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül került megrendezésre egy egészen különleges helyszínen, amihez a hazai underground zenei és vizuális közösség krémje is csatlakozott. Az Ozora Fesztivál helyszínére  megálmodott DAAD Gathering évről-évre a legerősebb nemzetközi line up-pal jelentkezik, csupa felsőpolcos artistot vendégül látva.

Az év hazai dj-je

1. Isu
2. Andrija Jäger
3. Galactic Jackson

Az ég kék, a fú zöld, Isu pedig idén is az élen végzett! A hazai elektronikus zenei szcénában betöltött szerepe megkérdőjelezhetetlen, az Alkotótábor és a Technokunst szervezője, valamint az Aktrecords tulajdonosa 2023-ban is számos felejthetetlen pillanatot okozott a dj pultban, legyen szó warm up-ról, vagy éppen főműsoridős szettről. A dobogó második és harmadik fokára viszont új szereplők érkeztek, bár mindketten hosszú évek óta formálják, illetve töltenek be jelentős szerepet az underground közegben. Andrija Jäger a Fabrika tulajdonosa, a Minimal Art Family alapítójaként pedig rengeteg hazai feltörekvő dj-nek adta meg a kezdő lökést. Mindezek mellett producerkedik, a dj pultban elsősorban a house jelenti nála a fő csapásirányt, de szinte bármilyen stílusban képes fergeteges hangulatot varázsolni. Galactic Jackson az élő példa arra, hogy a kivétel erősíti a szabályt. Az önmarketing szinte teljes nélkülözése mellett is lehet tevékenykedni, amennyiben ez megfelelő hitelességgel és alázattal párosul. Érdekesség, hogy a TKWT által indított szavazás dobogógosai közül ketten egyáltalán nem is kaptak szavazatot, bizonyítva azt, hogy mennyire tág napjainkban a techno értelmezése.

Az év külföldi dj-je

1. Josh Wink
2. Oscar Mulero
3. Mark Broom + Chlär

Idén új kategóriát indítottunk. Itt volt a legszorosabb a végeredmény, először osztoztak egy helyezésen pontegyenlőség miatt. Josh Wink legendás tavalyi A38-as szettje után teljesen megérdemelt az elsősége. Az amerikai ikon ráadásul májusban újra Budapestre látogat, a Cruisin hajós buliján fog zenélni. Oscar Mulero neve kötelező hivatkozásnak számít, ha techno zenéről beszélünk, a spanyol ikon ráadásul nyáron az Alkotótáborban is fellép. Nem véletlen, hogy ilyen sok összefonódást látunk az egyes kategóriák között. Mark Broom sokadvirágzását éli, hetente új EP-vel jelentkezik, ráadásul éppen két héttel ezelőtt zenélt hazánkban. Chlär az új generációt erősíti. A svájci születésű zenész fantasztikus trackek-et ír, dj-szettjeiben pedig előszeretettel vegyíti a legújabb megjelenéseket és a régi klasszikus szerzeményeket.

A 2022-es szavazás végeredményéről ITT, a 2021-es voksolásról pedig ITT olvashatsz bővebben. Jövőre pedig igyekszünk már január első hetében elindítani a szavazást! 

Ha pedig még nem vagy tagja a Facebook-csoportunknak, akkor ezen a linken keresztül tudtok csatlakozni a belépő kérdések megválaszolása után: https://www.facebook.com/groups/364788765076977