Tavaly indult útjára zárt Facebook csoportunk, ahol idén is szavazásra hívtuk a tagokat. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a Primate.hu olvasói szerint melyik volt az év hazai klubja és fesztiválja, valamint ki volt 2022-ben a legjobb (kedvenc) DJ Magyarországon. Összesen 630 szavazat érkezett, amit nagyon szépen köszönünk mindenkinek!

Érdekesség, hogy mindhárom kategóriában a tavalyi győztes diadalmaskodott újra, két kategóriában pedig a dobogósok sem változtak. Általában egyébként mindössze néhány szavazat döntött a helyezések sorrendjéről. Ez annak köszönhető, hogy bárkire le lehetett adni a voksokat. Jövőre valószínűleg változtatunk a kiíráson annak érdekében, hogy megelőzzük a szavazatok szétaprózódását. De addig is íme a 2022-es év legjobbjai, ahogyan Ti láttátok!

Az év hazai klubja

1. Turbina Kulturális Központ (Budapest)
2. Fabrika (Budapest)
3. Sunder Club (Szeged)

Egy év általában mindig óriási átrendezéseket hoz a hazai klubszíntéren, nem volt ez másképp a 2022-es esztendőben sem. A Turbina úgy tudta megőrizni az elsőségét, hogy az év második felében egyáltalán nem nyithatott ki. Szerencsére azóta ismét üzemel a klub, ráadásul immáron éjszaka is! Érdekesség, hogy a fiatalabb korosztály által látogatott legnépszerűbb techno klubok egyike sem tudott felkerülni a dobogóra, helyettük viszont két egészen kicsi befogadóképességgel rendelkező hely is odaért. Úgy tűnik, hogy a techno elkommerszesedése és a világgazdasági hatások az apró klubok malmára hajtják a vizet. Az is nagyon szembetűnő, hogy a 25 év alatti korosztály, valamint a 35+-osok teljesen más csatornát néznek, már ami a kedvenceket illeti.

Az év hazai fesztiválja

1. Alkotótábor
2. DAAD Gathering
3. Kolorádó

Az Alkotótábor lassan 20 éve biztos pont a techno és house szerelmeseinek körében és még így is sikerült megőrizni első helyét, hogy az Ozora Fesztivál helyszínén megrendezett, négynegyedes ütemekre fókuszáló DAAD Gathering olyan line up-ot hirdetett ki a  tavalyi idei évre, hogy szinte biztosan az első helyre vártuk. A line up viszont nem minden, a tavalyi Alkotótábor olyan magas rezgésszámon pörgött, ami még a rutinos fesztiválozók számára is új volt. A Budapest környéki erdők mélyén megrendezésre kerülő Kolorádó pedig kétségtelenül a legvadregényesebb helyszín, hat éve biztos pont a fesztiválnaptárban. Igaz itt az átlagéletkor sokkal alacsonyabb, mint a másik két helyen.

Az év hazai DJ-je

1. Isu
2. CVRDWELL
3. Zvezda Beta

Az Aktrecords tulajdonosaként, a Technokunst és az Alkotótábor főszervezőjeként Isu számos alkalommal megmutatta tudását, legyen szó warm up-ról, vagy éppen főműsoridős „veretésről”. CVRDWELL évről-évre komolyabb produkcióval rukkol elő a dj-zést és producerkedést illetően, ráadásul még saját klubot is nyitott. Zvezda Beta a hazai élmezőnyben szinte egyedüliként éri el azt, hogy kizárólag a pultbéli képessége alapján szerzett helyet a dobogón, nem tartozik hozzá semmilyen más brand, ő a klasszikus DJ-k mintapéldánya, mondhatni az utolsó mohikánok egyike.

A tavalyi szavazásról ITT olvashatsz bővebben!

Jövőre valószínűleg több új kategóriában is leadhatjátok a voksokat és a szavazatok elaprózódásának meggátolása érdekében bevezetünk valamilyen előszűrőt is.

Ha pedig még nem vagy tagja a Facebook-csoportunknak, akkor ezen a linken keresztül tudtok csatlakozni a belépő kérdések megválaszolása után: https://www.facebook.com/groups/364788765076977