A 80-as, 90-es évek elképesztő zenei és viseleti kavalkádját most összehozz ez a cikk.

Az acid house kora nem pusztán zenei kor volt, hanem az önkifejezés azon kora, amikor nem csak a zenén keresztül érkező tánccal, hanem a stílushoz kapcsolt viseleti jellemzőket is magukra öltötték az emberek. A rendszerint tizenéves fiatalok nagyon tudtak élni, pontosabban nagyon megtudták élni azt a kort, amit az acid 80-90-es évei eredményezett akkori jelenükben.

Nagy valószínűséggel mindannyian tudunk legalább annyira azonosulni azzal az idővel, hogy szívesen léteztünk volna mi is azokban a pillanatokban, amikor az elektornikus zene kezdeti világában a kellemes vokálos, enyhén poppos hatású elektronikái egy-egy szettben keveredtek az izgalmas, mélyebb tartalmú kísérleti elektronikákkal.

Fura ennyi féle zenét hallani egy igazi acid house szettben, de ahogy a következő videóban hallható, egy ilyen bulin aztán minden előfordult:

Ez a bő 7 perc ugyanakkor jól tükrözi azt a felszabadultságot, amiben akkor voltak a partyk népei, és azokat a viseleti jellemzőket, amit akkor nagyon kultiváltak a fiatalok, vagy nem fiatalok, de szabados arcok. Ezekből most összeszedtünk néhány olyan elemet, néhány borulós képen, ami akkor a legjellemzőbb volt, és azóta is ikonikus mintája annak az időnek.

Van, amit most is gyakran használunk, és van, amit már nem mindenki merne felvenni. De kezdjük a legfontosabbal, a smile mintával!

SMILE

Az élénk sárga mosoly mindenkinek eszébe jut, ha meghallgat akár csak egy mai acid zenét is. Az öröm, a boldogság, az eufória jelképe lett ez a logo, mely mára a hétköznapunk szerves része a napi kommunikációkban is.

Ilyen smile-s pólója mindenkinek volt!

NAPSZEMÜVEG

Ahogy napszemüvege is, amit persze akkor is feltett, ha vak sötét volt, de ez a kiegészítő elmaradhatatlan kelléke volt az éjszakáknak, a nappali partyknak, ahogy végülis ez máig kitart, hiszen minden buliban látunk néhány embert, aki napszemcsiben nyomja, de mondjuk nem annyira alap, mint anno volt!

OVERALL

Klasszikus megjelenés volt az overall és a túlméretezett pulcsi és póló, a minél nagyobb, annál jobb alapon. Csak azt nem értjük, hogy lehetett ezekben a göncökben egész éjszaka izzadva nyomni.

ÖSSZETARTOZÁS

Az összetartozás szimbolikus viseletei is megvoltak, de nem valami félelmetes bűnöző sztájlban, hanem sokkal inkább valami egyszerű hülyeséggel, mint például a „Raver’s Nici Tripsies” göncökön.

ACID, TRIP FELIRATOK

Ahogy az acid, trip feliratú cuccok is kötelezőek voltak és az összetartozást, na meg a stílusbeli hovatartozást szimbolizálta, nagyon jól!

HORGÁSZSAPKA

Ma már nem divat, de akkoriban ez a kerek sapka is a stílus szerves része volt és kihagyhatatlan eleme a táncos foglalkozásokra való felkészülésben.

ÉS A TÁNC

A végére pedig ide teszünk néhány erősebb tánctér jelenetet, ami jusson eszünkbe akkor, amikor a tánctéren probléma, ha valaki önfeledten próbál kiteljesülni!