A Magyar Kultúra Napja alkalmából, hatodik alkalommal rendezett könnyűzenei eseményt az NKA Hangfoglaló Program és a Petőfi Irodalmi Ügynökség részeként működő Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a Budapest Music Centerben (BMC). Horváth Gergely a magyar dal fontosságát és társadalmi szerepét emelte ki, Gryllus Dániel pedig egy különleges Himnusz-verziót adott elő az online követhető programban. A rendezvényen több, a Hangfoglaló Program által támogatott zenekar mutatta meg, hogy feltörekvő tehetségekben nincs hiány a hazai zenei életben.

„Akarjuk és merjük felvállalni, hogy a könnyűzene a magyar kultúra szerves, egyenrangú és elidegeníthetetlen része”  – emlékeztetett a dalok, a legősibb kifejezési módunk fontosságára Horváth Gergely, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának tagja a Magyar Kultúra Napján tartott rendezvényen. Az NKA Hangfoglaló Program és a PIÜ részeként működő Könnyűzenei Szolgáltató Iroda által szervezett, a járványügyi korlátozások miatt online közvetített ünnepségen Horváth Gergely hangsúlyozta, hogy a Hangfoglaló (korábban Cseh Tamás) Program nagy utat tett meg az elmúlt hét évben, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazai könnyűzene elismertsége és megbecsültsége javult ebben az időszakban. Kiemelte, hogy 2014 óta 5,25 milliárd forintot oszthatott szét a kollégium az általa kiírt, mintegy 200 pályázati felhívásra. Ennek eredményeként pedig 199 induló előadó kaphatott eddig támogatást, de a könnyűzenei oktatást támogató alprogram révén, a Hangszert a kézbe sorozat is eljuthatott 40 városba, ahol mintegy százezer gyerek foghatott életében először hangszert a kezébe. Fontos szerepe van a programnak a zenészek, a zeneipari dolgozók és a koncerthelyszínek támogatásában is, amiknek köszönhetően évente, átlagosan száz koncerthelyszín, összesen mintegy 9 ezer koncertjéhez járultak hozzá, ami minimum 1 millió emberhez segített eljuttatni a magyar könnyűzenét. Horváth Gergely nagy eredményként emelte ki azt is, hogy helyére került a magyar zenei export ügye is, amelyre másfél milliárd forintnyi támogatás jutott 2014 óta.

Egykori induló, támogatott előadóként, Kedves Péter, a Belau zenekar tagja azt emelte ki beszédében, hogy mivel sok bizonytalanság jellemzi a zenészek, dalszerzők pályájának elejét, a Hangfoglaló Program támogatása biztos pont ebben a kételyekkel teli időszakban. Az indulói támogatáson túl pedig szerinte adottak a lehetőségek az előadók számára a további fejlődésre az előzenekari, vagy épp a külföldi koncertezést segítő pályázatokkal.

Gryllus Dániel, Kossuth-díjas zenész, zeneszerző, a Kaláka együttes alapítója egy Kátai Zoltánnal közösen szerzett Himnusz-átirattal készült az eseményre: ebben a verzióban históriásénekként adta elő Kölcsey versét, a melynek születését ünnepeljük a Magyar Kultúra Napján. A Kaláka alapítója arról is beszélt, hogy szerinte felesleges a komoly- és könnyűzene szétválasztása, hiszen a két világ között itthon is nagy az átjárás, erre a Kaláka története is remek példa.

Az eseményen több támogatott produkció is fellépett élőben. A műsorában számos különböző kultúra népdalait feldolgozó Napfonat a cappella együttes, és a külföldön is bizonyító The Anahit mellett az idei évad induló évadba beválogatott Deva is minikoncerttel érkezett a BMC színpadára.

Az esemény felvétele a Hangfoglaló Program Facebook-oldalán visszanézhető.