A house a 80-as évek végén indult világhódító útjára az Amerikai Egyesült Államokból, mára pedig az elektronikus tánczene egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb műfajává alakult át. A keleti part két városában, New Yorkban és Chicagóban is működött egy-egy olyan klub amely egyfelől áttörte az addigi faji- és szexuális korlátokat, másfelől a helyi szubkultúrához tartozó lemezlovasok elkezdték a disco dalok mechanikusabb, lüktetőbb, mélyebb basszusokkal operáló verzióit játszani és készíteni.

Két olyan helyszín volt ez, ahol a zene mindenkit egyformán vonzott. A New York-i Paradise Garageban a tragikusan fiatalon elhunyt Larry Levan (1954. július 20. – 1992. november 8.) szettjei mentek élményszámba. A félig underground diszkót a mai modern klubok prototípusának tekinthetjük, valamint innen eredeztethető a garage-house, mint műfaj. A „The Garage”-ban játszott zenékről nemrégiben írtunk is egy cikket, melyet ITT olvashattok, sőt bele is tudtok hallgatni az egy évtizedes működés repertoárjába.

Kicsit északabbra, a Chicago Warehouse-ban egy bizonyos Frankie Knuckles (1955. január 18 – 2014. március 31.) egy személyben történelmet írt azáltal, hogy a 80-as években megjelent elektronikus zenei műfajok közül szinte mindent (new wave, disco, soul) játszott egész éjszakás szettjeiben. Innen eredeztethető a house mint műfaj, Knuckles-t pedig nemes egyszerűséggel “csak” (és ezt most nem fordítom magyarra) The Godfather of House Music-nak is hívták. A house zene összetevőiről és a műfaj rövid történetéről is írtunk korábban, ezt ITT tudjátok elolvasni. A Time Out magazin szerkesztői és a brit Rinse FM műsorainak lemezlovasai pedig megpróbálták összegyűjteni minden idők legjobb húsz house zenéit, amely megjelent a magazinban is de nálunk is olvashattok erről, mégpedig ITT. Nem árulok el túl nagy titkot azzal, hogy a mostani és az akkori lista között lesz némi átfedés, jelen esetben viszont szinte kizárólag olyan darabokkal foglalkozunk, melyek vagy a „Szelek városából” érkeztek, vagy megőrizték a klasszikus értelemben vett „chicago-house” stílusjegyeit.

1. MARSHALL JEFFERSON – Move Your Body

2. FARLEY “JACKMASTER” FUNK – Love Can’t Turn Around

3. ADONIS – No Way Back

4. SLEEZY D – I’ve Lost Control

5. JOE SMOOTH – Promised Land

6. STEVE POINDEXTER – Work That Mutha Fucker

7. RON TRENT – Altered States

8. CAJMERE – Percolator

9. CAJMERE FEAT. DAJAE – Brighter Days

10. PAUL JOHNSON – Get Get Down

11. TYREE – Video Crash

12. FINGERS INC. – Bring Down The Walls

13. STEVE „SILK” HURLEY & THE VOICES OF LIFE FEAT. SHARON PASS – The Word Is Love

14. RALPHI ROSARIO – U Used To Hold Me

15. FRANKIE KNUCKLES feat. JAMIE PRINCIPLE – Your Love

16. LIL LOUIS – French Kiss

17. LIL LOUIS & The World – Club Lonely (Lonely People)

18. CECE ROGERS – Someday

19. CHEZ N TRENT – The Choice (Witch Doctor Mix)

20. ROY DAVIS JR. FEAT. PEVEN EVERETT – Gabriel

21. GLENN UNDERGROUND – Chica Soul

22. RISQUÉ III – Essence Of A Dream

23. DAJAE – Is It All Over My Face

24. INDO – R U Sleeping

25. DJ SKULL – The Graveyard Orchestra

26. BLAZE – My Beat (Derrick Carter’s Disco Circus Mix)

27. RICKSTER – Night Moves

28. PHUTURE – Acid Tracks

29. RAGTYME – I Can’t Stay Away

30. VIRGO – Free Yourself

Forrás: Mixmag