2020. márciusában, az első „lockdown” alatt indítottuk el „Legendás mixalbumok” sorozatunkat, hogy a Freee magazin által írásban korábban már összegyűjtött mixlemezeket digitális formába öltsük. Az első két részben London ikonikus klubja, a Fabric sorozatait (Fabric valamint FabricLive) elevenítettük fel, majd következett a Renaissance kiadó két korszakalkotó sorozata, a The Mix Collection valamint a The Masters Series. Az ötödik részben sem mozdultunk ki a Angliából, hiszen a bristoli NRK csoporthoz köthető darabokkal folytattuk. A hatodik részben viszont már „áthajózunk” a csatornán túlra, egészen pontosan Németországba.

Alexander Hendorf (Alex Plastic) 1993 óta, tehát közel harminc éve működteti a Plastic City kiadót mint A&R (Artists And Repertoire), amelyhez 2006-ban csatlakozott Alex Flatner is, mint – nevezzük így – „második A&R”. A label hosszú ideig az UCMG Germany része volt, 2017 novembere óta viszont az UCM.One-hoz tartozik. Székhelye jelenleg Berlin, de ez korábban Heidelberg közelében, Neckargemündben (1993 és 2003 között), valamint Mannheimben (2004 és 2017 között) volt, itt azóta is működtet egy fiókot. Sőt 1995 és 2003 között New York-ban (Plastic City America) és Londonban (Plastic City UK) is működött.

A Plastic City és sublabeljei elsősorban mint deep house és tech house orientált kiadó vonult be itthon a köztudatba. Németország tánczenei szcénája a kezdetekkor azonban sokkal lendületesebb volt, elsősorban a trance, az acid és techno jellemezte. „Mai füllel” talán picit meglepő, de a korai Plastic City kiadványok is ezen hangzásvilágok határán mozogtak, hisz a house zene még igencsak gyerekcipőben járt. Persze ha megnézzük az előadókat, mint például Tom Wax és Thorsten Adler közös projektje, az AWeX, vagy a Tesox amelyet Andreas Horwath és Tilmann Bussler alkotnak – és akiket az idősebb techno rajongók Andrew Richley & Ryan Rivera projektjük révén ismerhetnek – ez talán nem is annyira meglepő. Egy olyan nemzetközileg is ismert márka, melynek magyar vonatkozása is jelentős, hiszen 2007-ben a Plastic City. Play sublabelnél jelent meg Budai & Vic prezentlásában az Inside All Of Us EP, majd 2008-ban ezt követte a Second Wave Of Emotions című ‎12″-es. Dobrocsi Krisztiánt, vagyis Forteba-t pedig nem kevesebb, mint öt nagylemez (az első szintén 2007-ből) és számos EP köti a német címkéhez. A brand két legismertebb előadójának köszönhetően (Terry Lee Brown Junior és The Timewriter) a címke és a deep house mint kategória hazánkban szinte teljesen egybeforrt. Ebben döntő szerepe volt a Budai által megálmodott I Love Deep néven évekig futó parti-sorozatnak, ahol az előbb említett lemezlovasok több ízben is felléptek, természetesen a kiadó több más művészével egyetemben.

Terry’s Café

Terry Lee Brown Junior, más néven Norman Feller 1989-ben kezdett DJ-ként fellépni német techno és house partikon. Első produceri munkája The Big Deal címmel nem sokkal később, 1993-ban jelent meg. Noha ekkor még techno és trance vonalon mozgott, azonnal felismerték a darmstadti srác tehetségét, aki hamarosan újabb kislemezekkel jelentkezett. Mielőtt 1995-ben csatlakozott a Plastic City brandhez, a Volume One című EP-vel. „A zene mindig is az egyik legfontosabb dolog volt életemben, ezért megragadtam az alkalmat, hogy megvalósítsam ezt az álmot.” – nyilatkozta Feller. A jazz, a house, a techno, a downtempo, sőt a drum and bass elemeinek összeolvasztásával szépen lasasn kezdte kialakítani saját stílusát. Erről azt mondja: „Sokoldalú srác vagyok, és csak olyan zenét készítek, amit érzek is, amikor a stúdiómban dolgozom rajta.”

Debütáló mixlemeze, a Terry’s Café első része 1998-ban jelent meg, a sorozat következő darabjai pedig nagyjából évente követték egymást. A legutolsó, 16-os epizód 2014-ben látott napvilágot, sajnos nem úgy tűnik, hogy valaha is elkészült a 17. része.

1. Terry’s Café – A DJ-Mix Compilation

2. Terry’s Café 2

3. Terry’s Café 3 – A Chill Out Session

Terry’s Café 4

Terry’s Café 6

Terry’s Café 7 – Mild Flavour

Terry’s Café 8

Terry’s Café 9

Terry’s Café 10

Terry’s Café 11

Terry’s Café 12

Terry’s Café 13 – Double Roasted

Terry’s Café 14

Terry’s Café 15

Terry’s Café 16

Deep Train

Neve alapján Jean Frank Cochois-t, azaz The Timewriter-t valószínűleg egy picit még inkább nyugatabbra pozicionálnánk, pedig Frankfurt városától délre, Darmstadt-ban látta meg a napvilágot. Olyan családban nőtt fel, ahol a zene létfontosságú szerepet játszott a mindennapi életben. Zenei internátusba tanulhatott már 13 éves korától, ahol komolyzenei képzést kapott. Kicsit később elkezdett kísérletezni az elektronikus zene és az akusztikus hangszerek kombinációjával. A zenekari múlt és a három színházi zenei projekt hallható is The Timerewinder című albumán, amelyet még JFC álnéven adott ki.

1995-ben Tom Wax volt, aki bemutatja az épülő Plastic City fejeseinek. Aztán Terry Lee Brown Junior mellett szépen lassan ő lett a legbefolyásosabb művész a kiadó fejlesztésében Németországban és Németországon túl is. Ebben az évben jelent meg az első kislemeze is, a Plastic City Suburbia sublabelnél, Soul Strut Vol.1 címmel. 1997-ben aztán érkezett debütáló szerzői albuma, a Letters From The Jester, melyet azóta még öt másik követett. Albumaival és főképp kiváló mix-összeállításaival nemzetközi hírnevet szerzett, sőt 2004-ben már havi rezidenciája volt Sven Väth legmodernebb frankfurti klubjában, a Cocoon-ban.

A Deep Train című sorozata valamivel korábban, még 2001-ben debütál, és sajnos csak hét epizódot élt meg. A legutolsó, Deep Train 7 (Hide & Seek) ‎című dupla lemezes változat júliusban lesz 10 éve, hogy megjelent. Sajnos ebből sem várható folytatás, pedig ezek valóban minőségi deep house szelekciók voltak.

Deep Train

Deep Train 2: Destination Soul

Deep Train 3: Enlightening Tracks

Deep Train 4: Round Trip

Deep Train 5 – Sensual Dawn

Deep Train 6 – Dedication

Deep Train 7 (Hide & Seek)

Cover: Wall Alphacoders