Sokan valószínűleg a mai napig nem tudnák megmutatni egy vaktérképen, hogy pontosan hol is fekszik Grúzia. A 3,8 milliós ország 1992-ig a Szovjetúnió részét képezte. Grúzia elszigetelten helyezkedik el a többi európai országhoz képest, de a szovjet éra és a háború máig érezteti még a hatását. Az átlagkereset töredéke annak, ami nyugaton megszokott és a drogtörvények is rendkívül szigorúak. Ezek a tényezők nem szoktak kedvezni a kluboknak, a helyi szcéna mindezek ellenére virágzik. Paata Sabelashvili, egy helybéli aktivista úgy nyilatkozott, hogy Tbilisziben a “raving” abszolút politikai töltetű tevékenység, és messze túlmutat pusztán szórakoztató jellegén. A járvány kitörése előtt egyre többen zarándokoltak el a kaukázusi országba, hogy saját szemükkel is megtapasztalhassák azt, hogy miért jár a világ a csodájára a helyi underground techno közösségnek. Legismertebb klubjaik a Bassiani és a Khidi, de a grúz DJ-k és producerek is egyre nagyobb nemzetközi figyelmet kapnak.

NDRX

A lista első helyezettje több mint tíz éve képzezi szerves részét a grúz elektronikus zenei mozgalomnak. A Bassiani rezidenseként rendszeresen fellép külföldön is. Játszott már az Exit Fesztiválon, a német CTM Fesztiválon és olyan klubokban és rendezvényeken zenélt már, mint például a Berghain (Berlin), Robert Johnson (Frankfurt), Basement (New York), Queer space Kremwerk (Seattle), ODD (Brazília), Fastforward (Koppenhága), illetve a Spielraum és a Herrensauna (Amsterdam és Berlin). Tudását nemzetközi szinten is magasra értékelik, tavaly augusztusban ő készítette el a Resident Advisor mixsorozatának 726-as darabját, ami egészen fantasztikusra sikerült. Külön érdekessége, hogy helyi népzenével kezdődik.

Yanamaste

Neve alapján goa előadónak hihetnénk. 1998-ban született, a főváros másik ikonikus klubjának, a Club Khidi rezidense. Pár évvel ezelőtt a Boiler Room adásában már lenyomott egy sötét, mély és hipnotikus DJ-szettet, de elsősorban live fellépéseiről ismert. Nemrég élete első interjúját adta egy lengyel elektronikus zenei magazin, a muno.pl felkérésére.

Kancheli

Több, mint 15 éve DJ-zik, emellett producerkedik is, a Bassiani rezidense és a klub kiadójának gondozásában jelent meg az első EP-je is. 2010-ben indította barátaival a „Stare at DJ” projektet, ami rövid idő alatt Grúzia egyik legjelentősebb klubeseményévé vált.

Hamatsuki

Ő is Tbilisziből származik, a Bassiani rezidense. 2017 óta ad ki zenéket, többek között a Bassiani Records sublabelének számító Horoom gondozásában is jelentek meg zenéi, ami egyrészt a klub kisebbik termének neve is. Zenéje sem az a főműsoridős fajta.

Newa

Ana Kublashvili is a Bassiani rezidense. Az ő neve lehet a leginkább ismerős, tavaly márciusban majdnem fellépett Budapesten is. Producerként is ő érte el az eddigi legnagyobb nemzetközi sikereket, jelent meg zenéje a Klockworks gondozásában is. Newa klasszikusan képzett jazz zenész, és ez a mixeiben  is határozottan érezhető. Szettjeiben ott a friss erő, de egyáltalán nem tolakodó vagy erőszakos, finoman elvezet a végső katarzisig.

Zitto

2015-ben indult a pályafutása. Atmoszférikus és hipnotikus techno szettje alatt képes egészen különleges kapcsolatot teremteni a közönséggel. A Bassiani rezidense, akit a Boiler Room helyi adásában is hallhattunk. Saját zenék írásával is próbálkozik, de egyelőre még nem érzi magát olyan szinten, hogy a nagyvilág felé is megossza ezeket.

Roman

Gyerekkora óta a bakelitlemezek megszállottja. Roman Abramov 2016 óta a Club Khidi rezidense, a DJ / producer 2013 óta aktív részese a grúz szcénának, hangzásvilágát az indusztriális techno jellemzi. Olyan nagynevű klubokban lépett már fel külföldön is, mint például a Gare Porto (Portugália), Griessmuehle (Berlin), vagy éppen a Mantra (Genova).

Tkivilisaari

Róla senki nem tud semmit. A helyi techno fanatikusok előtt is teljesen ismeretlen a személye, aki csak producerkedik, de nem lép fel klubokban.

Kvanchi

A Horoom rezidense. 13-14 évesen merült el a zene világában, amikor is klasszikus rocklemezeket kezdett el gyűjteni, később az elektronikus zene felé fordult, ízlését Detroit, Chicago és New York előadói formálták. Tornike Kvanchiani a DJ-zés és producerkedés mellett részt vesz a Bassiani Records menedzsment folyamatában is, amely lehetőséget kínál számára, hogy további különleges zenéket és előadókat fedezzen fel magának.

OTHR

Ladouka Ninua Grúzia egyik legkiemelkedőbb zenésze. 13 évesen különböző zenekarokban kezdett játszani gitárként és basszusgitárosként. 2014-ben Ladouka Ninua útjára indította az Oimactta elnevezésű projektet, ezen a néven két EP-t is kiadott. 2014-ben és 2015-ben Oimactta vitte el az első helyet az Electronauts Awards-on, legjobb album és legjobb live act kategóriában is. 2016-ban aztán új fejezet kezdődött az életében . Ez lett az OTHR, aki nem mellesleg a Club Khidi rezidense.

A cikk Grúzia legnépesebb techno csoportjának, a Georgian Rave Community szavazásának végeredményén alapul! Köszönet illeti a csoport adminját, Mariam Burdiladze-t, akivel hamarosan interjút is olvashattok, ugyanis nem mellékesen Budapesten tanul. Végül, de nem utolsó sorban Takács Nándort, a The Kids Want Techno adminját, aki összekötötte a szálakat.