A goatrance stílus hazai motorja, a Lunar 604 events hosszú pihenő utàn újra magasabb sebességi fokozatba kapcsol, és februàr 5-én a belga DJ Anoebis és Pavane főszereplésével, a Turbina Kulturàlis Központ falai közt ünnepli a goatrance visszatérését. A hamarosan megrendezésre kerülő Lunar604 buliról, illetve a goatrance hazai helyzetéről Metaverse és Benho tàrsasàgàban értekeztünk.

Mi a Lunar 604 fő mozgatórugója, mit jelent számotokra a goatrance?

Lunar604: Idén tavasszal fogjuk ünnepelni az alakulásunk 4. évfordulóját. Egy régi-új színfolt bemutatása volt mindig is a célunk a psy bulik világán belül, ez a klasszikus goatrance és annak megújított változata, a neoclassic. Örök vita folyik arról, hogy elég-e csak a goa szót használni erre a stílusra. Mivel 2022-t írunk, és a goát már egy nagyon szerteágazó gyűjtőfogalomként értelmezik sokan, így pontosabbnak érezzük a goatrance kifejezést. Egy biztos: ez a műfaj szemléletében a pszichedelikus szcéna gyökeréig nyúlik vissza, amikor a 90-es évek elején elkezdték írni ezeket a zenéket, volt némi hasonlóság az akkori goa, rave és trance stílusok közt, mindegyik zsáner célja a totális elszállás volt. A goa állt legközelebb a hippi kultúrához, illetve mind a zenére, mind az életstílusra jellemzőek a misztikus-orientális hatások. Amit még fontos kiemelni, hogy ez a stílus a melodikus és atmoszférikus hangok szinergiáján alapul, a dallamokat többnyire ma vintage-nek számító szintetizátorokkal állítják elő, sokkal nyersebb, zabolátlanabb a hangzás, mint ami a modern psy műfajok többségénél megszokott. A goatrance főként a transzcendens élmények keresését jelenti számunkra zenében. Sok élményt, tapasztalatot kaptunk ettől a stílustól, és úgy éreztük, hogy szívesen visszaadnánk a hagyományos goa-élményt a közönségnek.

Miért volt ez ilyen fontos Nektek? Magyarország goa nagyhatalomnak számít az O.Z.O.R.A. fesztivál és a rengeteg egyéb rendezvény miatt. Nagyon népszerű a stílus.

Lunar604: Ez egy örvendetes tény, mi is járunk a nagy hazai goa fesztekre a 2000-es évek közepétől kezdve. Ugyanakkor úgy éreztük, hogy az elmúlt évtizedben született zenék teljesen más energiákat közvetítenek, más gombokat nyomogatnak a hallgatóban, mint a klasszikus goatrance. Egy idő után hiányoltuk a transzélményt a goa zenéből, és nem csak mi éreztük így, ezért születhetett meg a neoclassic stílus is. Az itthoni goa palettán teljesen marginális szerepet töltött be a goatrance, ha volt is néhány lelkes szervező, akkor is elég nagy ellenszélben kellett dolgozniuk, mert az volt a hiedelem, hogy ez az egész már lejárt lemez. Külföldön a /Suntrip Records/ példája mutatta az irányt, láttuk a belga közönséget megőrülni a classic és neoclassic zenékre, és az nagyon más kategóriája volt a transzélménynek ahhoz képest, amit az átlag goa partykon tapasztalhatsz mostanság. Az biztos, hogy ők nagyon inspirálóan hatottak ránk. Itthon is van több producer (pl. Skarma, JIS) és DJ, akik már rengeteget letettek az asztalra, illetve szerencsére a műfaj nagy öregjei és több, a látásmódunkkal azonosulni tudó szervező csapat kezdettől fogva támogatott minket. Az első TRIP hajós bulinkon a közönség egyből elkapta a fonalat, éreztük mi is, hogy már mindenki ki volt éhezve a friss impulzusokra. Az ottani élmény teremtette meg a muníciót további, számunkra nagyon emlékezetes bulikra is. Járt már nálunk a nemzetközi goatrance több jeles képviselője, de talán nem véletlen, hogy az első bulinkon a kezdő lökést az a DJ Anoebis adta meg, aki ezúttal is a vendégünk lesz.

Miért különleges Anoebis személye?

Ő egy olyan előadó, akinek kisujjában van a goa történelemkönyve, és megvan az az intuitív képessége DJ-ként, hogy a közönséget teljesen magával ragadja. Egy ösztönös tehetség, ráadásul nagyon jó arc is. Egy művelt tanárember, teljesen tiszta életmódot folytat, sok szempontból lehet inspirációt meríteni a személyéből. A Suntrip kiadó egyik fejeként pedig egy haldoklóban lévő műfajt támasztott fel. A Suntrip bulik márkanévvé váltak az évek során, illetve több, azóta klasszikussá vált kiadvány jött ki a belga label gondozásában, elég csak Filteria, Ra, Khetzal vagy E-Mantra legjobb albumait említeni. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a nemzetközi goatrance közösséget is igyekeznek összefogni olyan kezdeményezésekkel, mint az Apsara fesztivál.

Hogy látjátok, mit hoz a jövő a hazai goatrance jelenlétet illetően? 

Lunar604: Szerencsére nagyon jó kapcsolatot építettünk ki az évek során nemzetközi szinten a legnagyobb goatrance kiadókkal, így igen széles a megvalósítandó buli koncepciók tárháza. Szàmos projekt ötletünk volt 2020-ra, amelyeket hamarosan szeretnénk bepótolni. Nyilván minden tervünk csak a jàrvànyügyi szabályozások függvényében valósulhat meg, ugyanakkor mi a magunk részéről rendszeres bulikkal, Magyarországon még soha (vagy csak nagyon régen) hallhatott külföldi live actekkel, feltörekvő nemzetközi dj-kkel, „only vinyl” partikkal szeretnénk gőzerővel megtoldani a hazai goatrance szekerét (hazai producerek és dj-k segítségével). Ami pedig a Lunar604 melletti goatrance kezdeményezéseket illeti, nagyon jó látni, hogy tavalyi évben elindult az Arrakis Fesztivál, ami az időutazós és hagyomànyőrző koncepciójàval nagy hangsúllyal képviseltette a stìlust, és a SUN Festival esetében is figyelmet szentelnek annak, hogy legyenek goatrance szettek a line-upban.

Eljött a Lunar 604 nagy visszatérésének ideje. Az utóbbi időben nem igazán volt goatrance party a kínálatban, a mostani buli mitől lesz különleges?

 Lunar604: Emlékezetes lesz, az biztos. Már csak azért is, mert le kell ráznunk magunkról is a ringrozsdát a kényszerszünet után, és sokan ugyanerre készülnek. Úton-útfélen belefutottunk a kérdésbe, hogy mikor lesz Lunar604 esemény, mert már ezer éve vettek részt egy jó buliban. Ezt a várakozást már rég éreztük, a járványhelyzet előtt minden jött magától, talán nem is értékeltük eléggé, hogy együtt vagyunk és szórakozhatunk. A buli különlegessége, hogy nappal kerül rá sor – a nemzetközi példák alapján a goatrance nagyon jól működik daytime üzemmódban. Nagyon izgalmas kihívás, hogy az éjszakai klubbuliktól eltérő zenei koncepcióval kell érkezni, itt most helye lesz olyan lélekemelő daraboknak is, amiket egy éjszakai klubbuliban lehet, hogy nem vennénk elő. Szerencsére Anoebis mellett velünk tart Pavane is, aki a Suntrip rezidenseként mindig átütő acid oldschool megközelítéssel örvendezteti meg a nagyérdeműt. A buli helyszíne is különleges számunkra: a Turbina kapcsán azt érezzük, hogy egy igazi új közösségi tér épül, profi szemlélettel. Várjuk már, hogy ledobjuk a láncot, az biztos, hogy nagy találkozások és nem mindennapi transzélmények helyszíne lesz a Turbina február 5-én! Várunk mindenkit sok szeretettel! Keep the spirit of goatrance alive!

Február 5. buli eseménye: https://www.facebook.com/events/877119956321105