X3la nevét tavaly ismerhette meg a nagyközönség, amikor is első helyezést ért el a Dark Lab dj versenyén. Pedig már több mint 10 éve áll a pult mögött és számos bulit szervezett a pécsi underground közösség legnagyobb örömére. Sajnos a Cellárium Klub tulajdonosai máshogy képzelték el a jövőt, de levonta magának a tanulságot. Szettjeiben az industrial, acid, techno és hardtechno stílusjegyeit ötvözi. Basszus orientált produkciójára Sikztah is felfigyelt, azóta pedig már több alkalommal is fellépett Győrben, a The Etiket rendezvényein. Két éve jelent meg az első EP-je, jelenleg a debütáló nagylemezén dolgozik, amin összesen 12 saját szerzemény lesz hallható. Volt miről mesélnie!

Mikor kerültél először közelségbe az elektronikus zenével és hogyan kezdődött a dj pályafutásod?

Elég fiatalon kezdődött az egész, 7-8 éves lehettem, amikor elkezdett érdekelni a zene. Akkoriban még nem volt se számítógépem se internetem így a félre tett pénzemből vettem egy walkmant, majd karácsonyra kaptam egy kazettás rádiót, amivel fel tudtam venni a zenéket. Párhuzamban akkortájt ment a tv-ben a Viva Chart Show, Club Rotation, illetve DJ Newl-nak volt egy adása, ahol top 40 számokat válogatott össze, ha jól emlékszem. Ekkoriban kezdte az érdeklődésemet lekötni az elektronikus zene. Maga a dj pályafutásom lejátszási listák készítésével, majd később mixelésevel indult, amiket a barátaimnak mutogattam. Mivel tetszett nekik folytattam majd 14 évesen megcsináltam az első saját házibulim egy jó barátommal. Hardstyle, hardcore, trance ami stílusok ekkor meghatároztak.

Melyik előadók inspiráltak a kezdetektől?

Ahogy változott a stílusom, úgy változtak az aktuális példaképek. Talán akit legrégebb óta követek két stíluson átívelve az Julian Jeweil illetve Angy Kore. A kiindulási pont nálam a Prodigy, Depeche Mode, The Chemical Brothers. Aztán jött a trance, majd ezt követte – mostani nyelvvel élve – a progressive goa, amit egy erős hardstyle, némi hardcore bütés követett. Törzsgyökeres pécsiként ilyenkor még csak mainstream eseményekkel találkoztam ( 14 éves korom óta járok szórakozni, bár akkor még titokban mentek a dolgok). 16 éves lehettem, amikor megérkezett hozzánk a dubstep. Ekkor nagyon dübörgött a UKF, ami engem is magával ragadt mind eseményre járás ügyileg, mind mixelés szempontjából. Igazából már ilyen tájt is a basszus orientált zeneket kerestem, viszont a vokál kb alapja volt a zenei kultúrának, amiben felnőttem. Aztán elindult a minimal akkoriban, ami teljesen lenyűgözött. Éreztem, hogy ez vagyok én. Kevés esemény volt ilyen jellegű, mivel a legtöbb embernek túl száraz, monoton volt. Én úgy voltam vele, hogy nekem még mindig lenne egy fokkal vadabb stílus, de kénytelen voltam kiegyezni magammal illetve a minimallal. Aztán kb 6-7 évvel ezelőtt kinyitott nálunk az Amper klub. Itt jött számomra a fordulat a techno-ra. Szerintem nem mondok nagyot, ha azt mondom öt éven keresztül minden hétvégén ott voltam és szívtam magamba a tudást illetve a stílust a különböző előadóktól.

Hogyan jellemeznéd pár mondatban azt a zenét amit és ahogyan játszol?

Nem egyszerű a kérdés, hiszen ahogy változik a szcéna valamilyen szinten én is változok vele. Igazából abszolút basszus orientáltság, ami jellemez egy adott dallamvezetéssel. Én csak úgy szoktam hívni, amibe lehet kapaszkodni. Industrial, acid, techno, hardtechno ami jegyek megfigyelhetőek nálam.

Tavaly első lettél a Dark Lab dj versenyén. Szerinted mivel tudtál a többiek fölé kerekedni? 

Nyilván ez egy verseny volt, aminek lettek helyezettjei és nekem sikerült az első helyet behúznom, viszont elég szerény vagyok szóval ezt így nem jelenteném ki, hogy jobb lennék. Nagyon sok tehetséges dj mellett bizonyíthattam, ami végül így sült el. Ami mögöttem áll, az már több mint 10 év zenélés, zeneiskola, szolfézs és rengeteg önképzés. Végzettségemből adódóan a szakmáim fedik a digitális/analóg technikát, ami szintén egy jó alapot nyújtott nekem.

Tavaly a Cellárium Klubot is vezetted, aminek köszönhetően rendszeressé váltak Pécsett az underground techno események. A vezetőség azonban mégis másképp látta a jövőt. Hogyan kezdődött az együttműködés és végül milyen tanulságokat vontál le?

Lényegében én kerestem meg őket, hogy szívesen rendeznék underground eseményeket a helyen.Tetszett nekik a koncepcióm, az ezt követő második napon meg is tudtunk állapodni. A közönség nagyon jól fogadta, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam. Külön kiemelném a legtöbb ember által említett sajátosságát a koncepciómnak, ami a családias légkör megteremtése volt, illetve a biztonság. Nem egy ember jött át az eseményeimre más helyekről ezek miatt még úgy is, hogy távol állt tőlük a keményebb volnalú techno. Ez számomra nagyon jól esett. Az én tanulságom az lett végül a vezetéssel kapcsolatban, hogy nem az én világom. Számomra a független alkotás mindenek előtti és nem tudom, illetve nem is akarom pénzé tenni a szenvedélyem. A saját stílusom illetve nézeteimet csak úgy tudom megtartani, ha anyagilag függetlenül csinálom továbbra is.

Melyek voltak eddigi pályafutásaid során a legemlékezetesebb hazai fellépéseid?

A legemlékezetesebb fellépéseim egyben a legnagyobbak is, a The Etiket rendezvenyek voltak számomra Sikztah jóvoltából Győrben. Itt vált számomra egyértelművé, hogy amit éveken át nyújtottam kisebb létszámú rendezvényeken, az szerencsére nagyba is működik.

Mi az álom helyszín, hol zenélnél legszívesebben külföldön?

Nincsen kiemelt külföldi hely számomra, ahova mindenképpen vágynék. Alapból lokálpatrióta vagyok, nem jártam még soha külföldön. Minden felkérést szívesen fogadok, ahol meg van egy alap színvonal szervezés tekinteteben.

Több produceri munkád is megjelent már. Mesélj a zeneszerkesztés folyamatáról, milyen eszközöket és szoftevereket használsz?

Az első megjelenésem két évvel ezelőtt volt a magyar Techno Legeds Records-nál, amely egy 4 számos kislemez volt. Az akkori tudásommal úgy voltam, hogy próbáljuk meg, nincs mit veszíteni. Láttak bennem fantáziát és sikerült a megjelenés. Mára már ég és föld a tudásom ahhoz képest. 4 évvel ezelőtt kezdtem a produceri oldalával foglalkozni a dolgoknak. Fruity Loops programmal dolgozom. A választás azért eset erre a programra, mert volt pàr barátom, akik ezt használták, én meg bíztam benne, hogy tudnak segíteni majd benne, mivel nem tudok angolul. Hát a vége az lett, hogy nagyjából a tudásom 80% autodidakta módon sajátítottam el végül. Már szerencsére jobb a helyzet, több profi producerrel is kapcsolatban állok, akikhez bàrmikor tudok fordulni, ha elakadok valamiben. A gépparkom 2 db Kali Audio Lp 6 stúdió monitorból, egy M Audio Oxygen 49 Midi kontrollerből, illetve egy analog stereo előerősítőből mellette egy CV LFO-ból áll, amit magam építettem. Szoftveresen rengeteg plugint használok, mostanra nem csak a Mixing, hanem a Mastering is foglalkoztat. Néhányat megemlítve: Poizone, Syrtus, Harmor, Acidrack, Fab Filter család, Maximus és rengeteg alap beépített plugint ezek mellett.

Mik a terveid a 2022-es évre és a jövőre nézve?

Fu nagyon mozgalmas év lesz számomra mindenképp. Jelenleg egy nagylemezen dolgozok 12 számmal. Ez számomra megint egy mérföldkő lesz, hiszen amit a legelső megjelenésem óta fejlődtem, azt ebbe a lemezbe gyúrom össze. Idén jön még 5 kislemez, melyet kiváló magyar producerekkel van szerencsém elkészíteni. Ami a fellépéseket illeti egyenlőre nincsenek konkrét tervek. Túl sok a változó jelenleg a világban, hagyom egy kicsit kiforrni a dolgokat, és amint úgy látom nem fogok habozni fellépéssel vagy szervezéssel kapcsolatban. Természetesen minden meghívást szívesen fogadok.