A héten újabb fejezetéhez érkezik a DJ Crimson, Imre Kiss és Tsu társulásaként működő kollektíva sorozata. Második bulijukat rendezik a Gólyában, vendégük ezúttal olasz barátjuk, a Orbita Parvati és a Visionary Mind kiadókat irányító Mental lesz, aki pszichedelikus downtempo világával az este bemelegítését vállalta magára. A csapat zenei repertoárjának egy része ugyan szépen rímel a péntek tizenharmadikai dátum mágikus, vagy akár vészjósló jellegére is, de kicsit többről van itt szó, mint parás klisék pufogtatásáról. Azok kedvéért, akik most találkoztak először a névvel, pár szóban megpróbáljuk kicsit közelebb hozni, kiket és mit is takar az Ideal Fears valójában.

A három házigazda régóta szereplői a hazai színtérnek, így sokaknak egyaránt ismerősek lehetnek az Ideal Fears világától merőben eltérő és a formáció előzményeit jelentő projektek háza tájáról is.

Magyaroszág egyik legérdekfeszítőbb producere már sok sok éve Imre Kiss, aki hírnevét akkor alapozta meg, amikor a Farbwechsel kiadó nemzetközi felfutása, majd a brit Lobster Theremin lo-fi house dominálta csúcsévei nyomán turnézott világszerte. Azonban hiába a legendás klubok világa, friss inspirációi egyre kevésbé kötötték a szcénához és egy saját label, a Crisis és a hozzá kapcsolódó rendezvények kerültek figyelme középpontjába. Az új terepen továbbra is jelentős nemzetközi figyelem mellett készülnek és jelennek meg ambient, valamint electro, italo, ebm hatásokban erős szerzeményei, remixei. Promóterként pedig olyan kuriózum nevekkel jelzett bulikat köthetünk hozzá, mint Gonno, Ripperton, vagy Ivan Smagghe.

Tsu, a világhírű O.Z.O.R.A. Fesztivál psytrance rezidenseként, Tsubi néven évtizedek óta a műfaj egyik legnépszerűbb magyar képviselője a nagyvilágban. Zenei profilját Tsu alteregójával bővítette évekkel ezelőtt és a new beat, new wave ihlette pszichedelikus klubzenék egyik legrégebbi képviselője. Rádiós szerkesztői minőségében és fesztivál promóterként is pártfogolja a sokszínű hangzást a klasszikus house-techno osztatú világon túl kevésbé befogadó hazai közegben. Az idei Daad fesztivál újhullámos felhozatala is részben az ő érdeme.

Crimsonban régóta élnek együtt a house orientált, illetve a goth, italo, acid és dub inspirálta szelekciókat produkáló dj énjei. Neve sokaknak kétségkívül a Lick the Click! Sunburst mosolygós house bulijairól lehet ismerős, pályája azonban tele van obskurús zenékre építő, és a beidegződéseken túllépő projektekkel, illetve a megközelítéshez passzoló vendégekkel. Az ikz, a korai LtC!, majd a dansmusiq és a DJ Suhaiddal közös Szép Booking / Férfimunka estek is egészen más tálból cseresznyéztek, mint amiből addig szokás volt a középtempós klub szituk esetében. Társ-szervezőként olyan művészek budapesti bemutatkozása köthető hozzá, mint például Gilb’R, I:Cube, DJ Sotofett, Red Axes, és Vladimir Ivkovic.

A fentiek is sejtetik, hogy a fiúk szerteágazó ízlésének közös pontjai a nyolcvanas évek hideg és sötét hullámai és mindhárman előszeretettel nyúlnak az ezekből merítő aktuális, főként tánczenei kínálathoz is. A közös new wave mániára és a kilencvenes évek rave romantikára alapozva végül az Ideal Fears égisze alatt összebútoroztak. Estjeiket azóta részben a kísérteties, vibráló és akár hipnotikusan lassú, misztikus atmoszférájú zenéknek szentelik, de az ebm és a new beat táncra ösztökélő, egykori és újkeletű verziójára építő indusztriális diszkójukkal lesz teljes a kép. Egy különös, egyszerre nyugtalanító és igéző légkörű esemény lebegett a szemük előtt, amelyen az inga a gótikus nyomasztástól az eufórikus-savas transz élményig lenghet ki. Ahogy egy korábbi bulijuk kapcsán megfogalmazták: goásra pimpelt teknójuk mellett ér a dub, a dark, a túlméretes jogging felső és a fagyos gót mosoly is. Olasz vendégük számtalan ponton kapcsolódik az Ideal Fears árnyékos leftfield világához, nyúljon gyűjteménye drone, krautrock, vagy épp kosmische musik feléhez. Az eseményre érdemes már csak miatta is korán érkezni. 

A pénteki partyhoz további támpontot a kedden bemutatott stream, amelyen a srácok legfrissebb témába vágó mixműsorukkal jelentkeztek a Radiozora stúdiójából. Amennyiben lecsúsztál volna a premierről, a link továbbra is él bármikor visszahallgatható a felvétel, amelynek hanganyaga idővel a Radiozora soundcloud felületén is elérhető lesz.

Május 13-án, pénteken a Gólyában este 10-től tehát Ideal Fears, Mental közreműködésével!

Az eseményhez itt tudtok csatlakozni: https://www.facebook.com/events/385438996627602

https://www.facebook.com/idealfears
https://www.instagram.com/ideal_fears
https://www.facebook.com/crimson.crimson.crimson
https://www.facebook.com/imrekissofficial
https://www.facebook.com/tsuakatsubi