Vagy éppen nyitjuk az őszt. Kinek mi a szimpatikusabb. Ami viszont biztos, hogy idén is az open air szezon végére rakták a Budapest Park-os Belga koncertet.

A Budapest Parkban ugyanis pont olyan érzésünk lehet (és szokott is lenni mindig), mint bármelyik nagyobb fesztiválon. Csak éppen kicsiben. Bár a 11 ezer fő befogadására alkalmas, három színpaddal is rendelkező open air szórakoztatóközpont mindennek mondható, csak éppen kicsinek nem. Attól azért nem kell egyelőre még félni, hogy a Belga itt is teltházat csináljon. Ami viszont jó, mert lézengeni sem fog senki, pont megfelelő mennyiségű embertömeggel kell számolni és a büfében sem kell majd hosszú percekig sorban állni. Bár az esemény eddigi Facebook-visszaigazolásai szerint többen lesznek, mint tavaly.

Legyen így! Igazán megérdemli az 1998-ban alakult zenekar. Már csak azért is, mert nem is lehetne ennél aktuálisabb a következő budapesti fellépésük. Mondjuk tavaly is ugyanezt írtuk róluk, akkor az újonnan megjelent album kapcsán, ami már a sokadik volt a sorban. Idén nincs album, viszont jövőre már remélhetőleg lesz, hiszen általában két évente szokott kijönni az új nagylemez.

Van viszont helyette dokumentumfilm! Amit éppen a napokban néztem végig és mindenkinek nagyon ajánlom, akit egy kicsit is érdekel a zenekar, ami nem jött volna létre, ha nincs a Tan Kapuja Buddhista Főiskola. Mint ismert, az alapító tagok mind ennek a felsőoktatási intézménynek voltak a tagjai. Az viszont már kevésbé ismert, hogy „honnan a név„. A 100 perces alkotásból ez is kiderül, amit egyébként a Partizán szerkesztője, Laki Gergely, illetve Klopfstein-László Bálint készített.
A filmben sok szó esik a Tilos Rádióról, Bernathy Sanyi bácsi zenekaráról és az éledező acid house kultúráról is – hogy a nálunk fő csapásnak számító elektronikus zenét is megemlítsük. Azt pedig remélhetőleg senkinek nem hat újdonságként, hogy DJ Titusz a film egyik főszereplője, aki az éledező acid house kultúra egyik legfontosabb élharcosa volt itthon és nem mellesleg neki köszönheti a Belga a gennyes effekteket.

Vannak kultuszzenekarok vagy outsiderek, a Bëlga valami ilyesmi. Nem lehet nagyon semmi mellé tenni, (…) valami teljesen saját kultusz”

– így kezdődik a film, aminek minden másodperce olyan lebilincselő, hogy pillanatok alatt elmúlik 1 óra és 40 perc.

A szeptember 2-i koncertre már rég elfogytak az early bird jegyek. De aggodalomra semmi ok. 4999 Ft-ért még most is beszerezhetők a normál áras belépők. Kapunyitás 18 órakor! Egy jegy áráért ráadásul két koncertet is kapunk, ugyanis a hagyományoknak megfelelően most is lesz előzenekar. Ezúttal (is) a Mirror Glimpse formájában, Ők tökéletesen be fogják tölteni a warm up szerepét már csak a nemrégiben megjelent albumuk címe miatt is (Legendás ribancok nyomában), meg azért is, mert történetesen Krúbi is ezt a formációt erősíti.

Esemény: https://www.facebook.com/events/2312876065530558
Tikett: https://www.budapestpark.hu/events/belga-20220902

Borítókép: első koncert, 1999, Jailhouse