Berin – és a világ – jelenleg is elsőszámű techno klubja 2004-ben kezdte meg működését. Az elmúlt időben azonban egyre inkább a találgatások kereszttüzébe került a híres intézmény, miután rövid időn belül megszüntették saját kiadójukat és booking ügynökségüket is. Elsőként a német [Faze Magazin] írta meg még szerda este, hogy több belső forrás is úgy nyilatkozott, miszerint a Berghain még ebben az évben be fog zárni.

A Berghain nevét a két szomszédos kerület nevének összefonódásából kapta: Kreuzberg és Fridrichshain. A Berghain korábbi elődje az Ostgut volt. A klubot egy óriási csarnokban rendezték be és a berlini technokultura egyik központi helyének számított. 2003. januárjában zártak be, a búcsúbuli 30 órásra sikeredett. Az O2 Arena épitése miatt a következő évben ledózerolták az épületet. Az Ostgut üzemeltetői 2004 decembere óta működtetik a Berghaint, a korábbi klubnál lényegesen nagyobb alapterületen. A Berghain egy korábbi hőerőmű épületében található, amelyet 1953 es 1954 között építettek, a szocialista neoklasszicizmus jegyében.

„Az alapítók egyike állítólag már fel is vette a pénzét és vidékre költözött. A többiek pedig szintén „belefáradtak” a dologba és más terveket szeretnének megvalósítani. Német sajtóértesülések szerint a Berghain működését (ami kétségtelenül egy igen csak jövedelmező üzlet) nem venné át új üzemeltető. Ezek szerint a Berghain jogutód nélkül szűnne még és kiállítási helyszínként sem üzemelne tovább, mint korábban a pandémia idején.

A Berghain megszűnéséről már korábban is pletykák keringtek, azonban a booking ügynökség és az Ostgut Ton kiadó megszüntetése után sajnos egyre nagyobb az esély, hogy ezúttal igaz lehet a szóbeszéd. A klub egyébként összesen nagyjából 250 fős személyzettel dolgozik.

A Berghain egyik törzsvendége szerint viszont nem kell aggódni. Ő úgy tudja, hogy állítólag már a 2023-as évre is vannak már lefoglalt nevek a line upból. A jövőben a klubra, a Halle-ra (ahol, most éppen ismét kiállítást rendeznek) és később a Säule-ra szeretnének koncentrálni. Céljuk továbbra is az, hogy releváns és sikeres szerepet töltsenek be klubszinten.