Erol Alkan neve már a 2000-es évek legelején is nagyon jól csengett. Annak idején minden létező fórumon próbáltam kampányolni mellette, de – egy 2010-es Sziget fellépését leszámítva – sokáig senki nem akarta elhozni Magyarországra. Az egyik legnagyobb akkori szervező kerek-perec megmondta, hogy anyagilag nem érné meg a dolog, mert 1-200 embernél többet úgysem érdekelne itthon a fellépése.

Erol Alkan pedig úgy tűnik, hogy 2010 után végre-valahára ismét magyar földre léphet. Bár tavaly is ezt hittük, aztán sajnos mégis elmaradt az egyik itthoni fesztiválfellépése.

Április 8-án azonban őt is meghallgathatjuk a Magyar Vasúttörténeti Parkban, Fatboy Slim és Infraganghi társaságában. Na de ki is ő?

Erol Alkan jövőre lesz 50 éves. Származását tekintve ciprióta (Cipruson élő török), de ő maga már Londonban nőtt fel. Erol Alkan mindig is egy kicsit periférián kívülinek számított, soha nem játszott a tánczene szabályai szerint, számára nem igazán léteznek műfaji határok és aktuális trendek. Úgy keveri ő össze az alternatív / rock zenét és az elektronikus hangzásokat, ahogyan azt senki más nem tudja! A fellépései éppen ezért számítanak annyira különlegesek, bármelyik szubkultúráról legyen is szó. Származását tekintve bátran kijelenthetjük, hogy ő az, aki áthidalja a szakadékot két markánsan eltérő zenei világ között és ha jobban belegondolunk abba, hogy honnan is származik, egyből megérthetjük, hogy miért küzd minden erejével a megosztottság ellen. Ciprus egy része ugyanis még ma is török megszállás alatt van, miután 1974-ben a török csapatok elfoglalták a sziget északi területét.

Erol Alkan pályafutása 1993-ban indult, vagyis idén lesz harminc éve, hogy elkezdte az ipart. Két évvel később a „Going Underground” nevű klub rezidenseként tevékenykedett, amit 1997-ben „Trash” néven nyitottak újra. A többi pedig innentől szinte már történelem… A klub 10 éven át működött és vált ez idő alatt az egyik legbefolyásosabb intézménnyé nem csak a szigetországban, hanem az egész világon.

2003-ban a Muzik magazin őt választotta az év feltörekvő DJ-jének, míg 2006-ban a Mixmag egyenesen neki ítélte a legjobb DJ-nek kijáró díjat. 2008-ban és 2009-ben is év DJ-nek választotta őt a Datatransmissions, ami a DJ Mag Top 100 díj alternatívája, de csak brit DJ-kből áll. Ebben az időben igazán szoros kapcsolatba lépett az elektronika és a gitzárzene, nem kis részben Erol Alkan-nak köszönhetően.

2008 és 2016 között ő vezette a BBC1 6Music’s 6Mix című műsorát. Közben kiadott egy legendaszámba menő Bugged-Out és Fabriclive mixet is. De nem csak DJ-ként alkotott maradandót. Az általa képviselt zenei világokat elsősorban a remixeri képességei alapján tudta még közelebb hozni egymáshoz. Olyan nagynevű előadóknak készített már feldolgozást, mint például a Klaxons, Alter Ego, Bloc Party, Daft Punk, The Chemical Brothers, Chilly Gonzales, Tame Impala, MGMT, Yeah Yeah Yeahs, ZZT, Fan Death, Digitalism, Scissor Sisters, Justice, Franz Ferdinand, LA Priest, Interpol, Hot Chip, Death From Above 1979, Metronomy, Mylo, Night Works, Margot, Todd Rundgren, Kindness, Connan Mockasin, Depeche Mode és New Order. Egészen hihetetlen lista. Björk-nek is készített remixet, azonban soha nem fejezte be – miután elszállt a vinyója. Ezek után már szinte természetesnek hat az, hogy Erol Alkan zenekari producerként is tevékenykedik.

Erol Alkan egy alternatív érzékenységgel megáldott művész, akit pszichedelikus szemlélete és a dolgokhoz punk-ként való megközelítése teszi őt az elektronikus zenei közeg egyik legkülönlegesebb figurájává. Nincs senki a világon, aki hozzá hasonló. Ha szeretnétek ti is átélni ezt a csodát, akkor április 8-án a Vasúttörténeti Parkban van a helyetek! Ha még nincs jegyetek, akkor viszont már nem lesz olyan egyszerű a dolog, ugyanis az esemény már most teltházas!
Event: https://www.facebook.com/events/646207663897419