Erdély ősi történelmi fővárosa Gyulafehérvár, történelmi központja 1991 óta a világörökség javaslati listáján szereplő helyszín.  A gyulafehérvári bástyás erődítmény, Románia legnagyobb vára, Az ókori római Apulum erődítésén belül elhelyezkedő műemlékek különböző korszakokat képviselnek. A vár már 997-ben létezett: I. István a vár egyik kapujára szegeztette ki Koppány testének egy darabját. Első okleveles említése azonban csak 1232-ből, II. András egy adománylevelében maradt fenn. A tatárjárás pusztításai után a vár 1469-ig elég gyenge állapotban volt, ekkor Mátyás király rendeletére földig rombolták. 1516-ban II. Ulászló elrendelte a vár régi falainak megerősítését. Amikor Buda török kézre kerülése után Izabella királyné Gyulafehérvárra költözött, Martinuzzi György húszezer katonával megostromolta a várat, de nem tudta bevenni. A török háborúk során a vár súlyosan károsodott, ezért a Habsburgok 1715-1738 között új, Vauban-rendszerű, csillag alakú erődítményt építettek. Gyulafehérvár jelentős szerepet játszott az 1848-49-es szabadságharc idején is, amikor 8000 magyar katona próbálta bevenni a várat, sikertelenül.

Az elmúlt években a vár jelentős fejlesztéseken ment keresztül. A restaurálási munkálatokkal párhuzamosan egyre hangsúlyt fektetnek a turisztikai szerep betöltésére is. Ennek megfelelően számos kulturális eseménynek is helyet adnak az ódon falak.

Ilyen például a Vibrant Citadel névre keresztelt esemény is, ami immáron egy három napos nemzetközi fesztivállá nőtte ki magát, ahol Andrija Jäger fogja képviselni Magyarországot, akit jól ismerhet a hazai underground közösség, az Alkotótábor közönsége előtt idén is be fogja mutatni legújabb live produkcióját. Mellette még több tucat helyi és nemzetközi DJ fog gondoskodni a zenéről, Spanyolországból, Horvátországból, Görögországból, Azerbajdzsánból, Bulgáriából, Németországból és Egyesült Királyságból is érkeznek fellépők.

Borítókép: hatartalanul.net